Praktische Info Aquagym

Door je goed voor te bereiden en deze tips te volgen, kun je volop genieten van je aquagym-les en de voordelen ervan voor je gezondheid en welzijn maximaliseren.

Hoe kan ik mij voorbereiden?

Het voorbereiden voor een les aquagym kan helpen om de ervaring soepeler en effectiever te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je voor te bereiden op een aquagym-les:

 

 • Kies de juiste kleding: Draag comfortabele zwemkleding, zoals een badpak of zwemshorts, die geschikt zijn voor beweging in het water. Zorg ervoor dat je kleding niet te los zit, want dit kan de oefeningen bemoeilijken.
 • Zwemaccessoires: Sommige aquagymlessen maken gebruik van specifieke accessoires zoals aquanoodles,halters,…Deze zijn in de zwembaden aanwezig en hoef je niet mee te brengen.
 • Waterbestendige schoenen: In sommige lessen kan het handig zijn om waterbestendige schoenen te dragen om grip te houden op de vloer van het zwembad.
 • Hydratatie: Drink voldoende water voor de les om gehydrateerd te blijven, vooral omdat je in warm water traint. Dit is essentieel voor je prestaties en algehele welzijn.
 • Aankomsttijd: Kom op tijd aan voor de les, zodat je je rustig kunt omkleden en jezelf kunt voorbereiden. Dit geeft je ook de kans om met de instructeur te praten en eventuele vragen te stellen.
 • Luister naar instructies: Tijdens de les is het belangrijk om aandachtig te luisteren naar de instructies van de docent. Zij zullen je begeleiden bij de oefeningen en ervoor zorgen dat je de juiste techniek gebruikt. Praten tijdens de les is niet toegestaan.
 • Warm-up en cooling-down: Zorg ervoor dat je deelneemt aan de warm-up en cooling-down oefeningen die deel uitmaken van de les. Dit helpt blessures te voorkomen en spieren voor te bereiden op de inspanning.
 • Wees voorbereid op plezier: Aquagym is niet alleen een effectieve training, maar het kan ook heel leuk zijn. Kom met een positieve instelling en wees bereid om te genieten van de beweging en het sociale aspect van de les.
 • Respecteer je eigen grenzen: Luister naar je lichaam en forceer jezelf niet als iets te moeilijk is. Aquagym is bedoeld om op je eigen niveau te worden beoefend, dus respecteer je eigen grenzen en voorkom overbelasting.
 • Respecteer ook elkaar. Wees op elk moment beleefd en respectvol naar de anderen.
Lessenrooster Aquagym Thermen Dilbeek

Maandag: 9u45-10u30 en 10u45-11u30
Dinsdag: 9u45-10u30 en 10u45-11u30
Woensdag: 9u45-10u30
Donderdag: 9u45-10u30 en 10u45-11u30
Vrijdag: 9u45-10u30 en 10u45-11u30
Zaterdag: 9u45-10u30 en 10u45-11u30

Inschrijvingen starten om 9u30 aan de balie.

Lessenrooster Aquagym Waer Waters

Zondag: 08u00-08u45 en 09u00-09u45

Wat is de gemiddelde leeftijd?

De Lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Mannen en vrouwen, jong en minder jong. Je kan steeds meedoen op je eigen tempo en de oefeningen zijn opgebouwd van gemakkelijk naar moeilijk.

Hoe lang duurt een sessie?

Een les Aquagym duurt steeds 45 min incl. een correcte opwarming en cool-down of stretching.

Wat indien ik blessures heb?

De lessen worden gegeven door een ervaren kinesitherapeut en zijn voor iedereen toegankelijk. Wanneer u even voor de les komt vertellen wat je klachten zijn zal er tijdens de les aandacht aan gegeven worden. Door de gewichtloosheid in het water zijn er geen schokken, waardoor je pijnvrij kan bewegen in het water. Ook de turbulentie van het water zorgt ervoor dat u tijdens de oefeningen gemasseerd wordt, zodat er de dag nadien geen stijdheid optreedt.

Wat zijn de voordelen van Aquagym?

Aquagym biedt voordelen zoals lage impact op gewrichten, spierversterking, cardiovasculaire voordelen, verbeterde flexibiliteit en balans, gewichtsbeheersing, vermindering van stress en spanning, verbeterde mobiliteit en sociale interactie.

Welke spiergroepen worden er getraind?

Tijdens één les probeert de lesgever alle spiergroepen aan te spreken. Het volledige lichaam wordt in actie gezet. Armen, benen, buikspieren, cardio,… niets zal ontbreken. Het is een volledige workout voor lichaam en geest.

Kan ik klachten hebben na de les?

Het is normaal dat wanneer je uit het water komt, je een soort van fysieke en mentale vermoeidheid voelt. Door de gewichtloosheid in het water voel je de zwaartekracht sterker wanneer je uit het water komt.

Ook wordt de lymfedrainage gestimuleerd door de druk van het water op de ledematen. Het is normaal dat er na de les file is aan de toilet.

Stijfheid zul je meestal niet ervaren aangezien de turbulentie van het water tijdens het oefenen zorgt voor een massage van de spieren.

Bij overbelasting of het fout uitvoeren van een oefening kunnen er wel lichamelijke klachten ontstaan, dan komt u best even naar de lesgever en zal u tips meekrijgen.

Gebeuren de lessen op muziek?

Ja, ik weet als geen ander op een zeer enthousiaste manier deze spiergroepen te trainen en de voordelen van aquagym te integreren in één dynamische les op muziek.

Wat moeten we meebrengen?

Badkledij is verplicht. Om te aquagymmen is een bikini niet zo handig. Je gebruikt best een goed aansluitend badbak of zwembroek.

Schoenen kan de veiligheid vergroten tegen uitschuiven, vallen en de grip in het water voor sommige oefeningen verbeteren. Let wel: dit zijn enkel schoenen die speciaal ontworpen zijn voor Aquagym, of zwembad.

Waar moet ik parkeren?

Thermendilbeek en Waer Waters hebben hun parking gratis ter beschikking.

Waar moet ik wachten?

Wij hebben graag dat u op tijd bent, echter indien u veel te vroeg bent, vragen wij om buiten de wachten tot het complex zijn deuren opent.

In welke taal wordt de les gegeven?

De les wordt zowel in het nederlands, frans als engels gegeven.

Mogen wij drinken en eten meebrengen?

Neen, eigen dranken en eten wordt niet toegelaten in het complex. Toch is het aan te raden uzelf te hydrateren na de les. In de cafetaria van het complex kan u na de les drinken of een lunch bestellen.

Wat is het ideale moment om te komen?

Alle lessen zijn steeds op reservatie en gaan door in de ochtend/voormiddag.

Mogen we foto’s en/of filmpjes maken?

Neen, het is strikt verboden om in het complex uw GSM of andere elektronische apparaten te gebruiken.

Hoeveel personen mogen we meebrengen?

Het aantal personen die gereserveerd hebben voor de les worden toegelaten. Het is aangeraden telkens op uw eigen naam te reserveren. Afhankelijk per complex staat er een limiet op het aantal deelnemers. Gelieve dus steeds op tijd te reserveren.

Hoeveel sessies zijn aangewezen?

Om het beste resultaat te bereiken zijn 2 a 3 lessen per week aan te raden.

Hoeveel kost een les?

Zie tarieven van het complex.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Zonder reservatie kan u niet deelnemen aan de les. Reserveren gebeurd via het complex zelf.

Thermen: https://thermen.clubplanner.be/registration/BookingWizard/1#activity

Waer Waters: https://www.waerwaters.com/nl/work-out/groepslessen/aqua-workouts

Hoe kan ik betalen?

U kan een single sessie, beurtenkaart, of abonnement kopen. Deze kan u verkrijgen aan de balie van het complex.

Wat is jullie annulatiebeleid?

Indien u gereserveerd heeft maar niet kan komen, moet u zo snel mogelijk uw sessie annuleren. VOOR 24u voor de les van start gaat, anders wordt de sessie u aangerekend. Uit respect voor mensen die niet konden reserveren omdat de les volzet was.

Zijn er kortingen of terugbetalingen?

Bij acties kan het gebeuren dat er korting komt op de beurtenkaarten. Ook de mutualiteit komt tussen in een sport activiteit. Dit formulier kan u laten ondertekenen aan de balie van het complex.

E-book

Schrijf je in voor de Wellsy nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book!
  E-book